Ölümünün 86. yılında Birleşik Özgürlük Güçleri savaşçıları Bhagat Singh’i andı

2543

Ölümünün 86. yılında Birleşik Özgürlük Güçleri savaşçıları Bhagat Singh’i anarak açıklama yaptı. BÖG savaşçılarının Türkçe, İngilizce ve Hintçe yaptıkları açıklama söyle:

“Bhagat Singh’in idamı basit bir idam değildi. O, 1931’de İngiliz subaya suikast yapmaya çalıştığında daha 23 yaşındaydı. Cellatları gecenin sessizliğinde onun ölümünü gizlediler. Bhagat Singh’in söz ve eylem yoluyla ateşlediği devrim ruhunu söndürme umuduyla bedenini hücredeki bir delikten geçirdiler. Bhagat Singh, İngiliz devletinin kitlelerde büyüyen bağımsızlık savaşını saklayan baskıcı bir barış getirdiğini fark ettiği için 1931’de 23 yaşında idam edildi.

Onun idamına karşı, anısının silinmesine izin veremeyiz; dünyamızdaki sömürüye karşı olarak onun adını bugünde söylüyoruz. Onun adı ve tüm şehitlerimizin adları direnişimizde ve kurtuluş mücadelemizde söz ve eylemimiz olarak yankı buluyor. Bilinciyle, bedeniyle ve ruhuyla kendisini, halkını ve dünyanın dört bir yanındaki insanları emperyalizmin şiddetinden kurtarmaya adadı ve bizler de onun adına bu enternasyonalist mücadeleye kendimizi yeniden adadık.”

“Bhagat Singh was not simply executed for the assassination of a British officer when he was tried at age 23 in 1931. His executioners cloaked his death in the silence of night, slipping his body through a hole in his jail cell with the hope of dousing the revolutionary spirit he ignited through word and deed. Bhagat Singh was executed at age 23 in 1931 for recognizing that the British state imposed an oppressive peace that hid the war of revolutionary independence brewing in the masses.

In defiance of his execution, we refuse to let his memory be erased; in defiance of our exploitation the world over, we say his name to this day. Our resistance champions his name and the names of all martyrs to the struggle for liberation still resonating in our word and deed. With mind, body, and spirit he dedicated himself to the liberation of his countrymen and of people around the world from the violence of imperialism, and in his name we rededicate ourselves to continuing this shared international fight.”

“1931 mein 21 saal ki umar mein Bhagat Singh ko sirf isiliye phaansi nahi di gayi kyunki usne ek British afsar ki hatya ki. Bhagat Singh ke hatyaro ne raat ke sannate ki chadar mein chupkar uski laash ko jail cell ke ek chhed se fek diya iss umeed mein ki uski maut ke saath wo krantikari bhavna bhi mar jayegi, jo Bhagat Singh ne apne shabdon aur karmo se jagayi thi. 1931 mein 23 saal ki umar mein Bhagat Singh ko phaansi di gayi yeh pehchanane ke liye, ki British state dwara laagu ki gayi ek khokhali shaanti sirf uss krantikari soch ko chupane ka zariya thi jo desh ki awaam mein pal rahi thi.

Hum aaj uss phansi ko chunauti dete hue Bhagat Singh ki yaadon ko mit Jane dene se inkar karte hai. Roz hoti aa rahi atyacharo ko chunauti dete hue hum aaj Bhagat Singh ka naam lete hai.

LAL SALAAM!”17492532_423708371310624_420763203131095572_o

Bhagat Singh Kimdir?

23 Mart 1931 yılında Hindistan’ın devrimci özgürlük savaşçılarından biri olan Bhagat Singh, Lahor Merkezî Cezaevi’nden alınıp darağacına götürüldü. Hindistan’da herkesçe bilinen bu özgürlük savaşçısı asıldığında sadece 23 yaşındaydı. Ölümü binlerce insanı devrimci yola girmeye teşvik etti. Singh, Hindistan’ın özgürlük mücadelesinde önemli bir rol oynadı.

Ailesinin onu evlendirmek istemesi üzerine evi terk edip devrimciliği tercih etmesiyle Hindistan Sosyalist Cumhuriyet Birliği’ne katıldı. “Eğer köleleştirilmiş olan Hindistan’da evlenecek olursam evleneceğim tek gelin, ölümün kendisi olur” dedi.

Singh, Suhdev ile birlikte, katledilen Lala Lajpat Rai’nin intikamını almak için Lahor’da Komiser James Scott’ı öldürmek amacıyla bir plan yaptı. Ama yanlışlıkla komiser yardımcısı John Saunders öldürüldü. Kılık değiştirerek kaçmayı da başardı.

Tam bir yıl sonra ise Batukeşvar Dutt ile birlikte Delhi’deki Merkezî Toplantı Binası’na “İnkilab Zindebad” (Yaşasın Özgürlük) diye bağırarak bomba attı ve gözaltına alındı. Singh yaptığı eylemin yanı sıra bir yıl önce öldürdüğü John Saunders davasından da yargılandı; İngilizler de dava sürecine müdahil oldular.

Dava sürecinde Hindistan’ın özgürlüğü ile ilgili görüşleri üzerinden propaganda yapmayı tercih ederek savunma yapmadı ve 7 Ekim 1930’da ölüm cezası açıklandı. O ise bunu büyük bir cesaretle karşıladı ve 23 Mart 1931 günü akşam saat 19:30’da idam edildi.

Bhagat Singh idam sehpasına yüzünde gülümsemesiyle ve dimdik duruşuyla gitti. Son sözleri “Kahrolsun Britanya emperyalizmi!” idi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Adınızı buraya yazınız