Türkiye’nin “Normali” Nedir? – Tufan Eroğluer (Hasan Ali)

2369

Aşağıdaki yazı, Tufan Eroğluer’in, 16 Nisan referandumundan sonra BÖG Merkez Karargah’ında, yapmış olduğumuz politik durum değerlendirme toplantımız için almış olduğu notlardır. Bu toplantıyı yönlendiren iki yoldaşımızdan biriydi Tufan. Ve toplantıyı, almış olduğu bu notlar çerçevesinde eksen koyucu bir konuşmayla açmıştı

Türkiye, son 10-15 yıldır daha uzun zamanlara yayılıp gelişecek olaylar yaşadı. Gezi ile başlayan halkın isyanı sşstemi sarstı. Kitleler ayaklandığında nasıl bir güç olduğunu gördük. Bu güç 7 Haziran seçimleriyle demokratik zeminde de iktidarı ürküttü. Ve AKP iktidarı bundan sonra zulüm, şiddet ve terörü tırmandırarak iktidarını korumaya çabaladı.

Genel olarak seçimler burjuva parlamenter sistem için nefes borusu gibidir. Toplumun mevcut gerilimini azaltır. Türkiye’de ise 7 Haziran’dan beri her seçim gerilimi azaltacağı yerde daha da tırmandırdı.

Cumhuriyet tarihinin son 14 yılını işgal eden AKP dönemi aslında ömrünü doldurmuş durumda. Emperyal egemenler onun yerine alternatifini bulamadığı için, biz ise devrimci olanakları fırsata çevirip rejimi yıkacak bir halk hareketi yaratamadığımız için varlığını zulüm, yalan, şiddet ve yer yer mağdur edebiyatıyla devam ettiriyor.

Gezi’den beri memlekette her biri diğerini aşan olağandışı işler oluyor. AKP’nin bürokrat, polis, yargı operasyonları vb. Aslında anlamamız gereken, memlekette artık bu gibi olağan dışı işlerin olağan olacak olmasıdır. Ve ayrıca kriz, kutuplaşma hali Türkiye’nin olağan halidir. AKP’nin ilk dönemleri geçici bir istikrar dönemiydi, ama iç ve dış siyasi ve ekonomik, bütün sorunlar artık ötelenemez duruma geldi ve Türkiye “normalleşti”.

Erdoğan gittikçe sertleşen, faşist tutumuyla bir iç savaşa hazırlanıyor. Onun fanatiklerini göz ardı edemeyiz. Bizim de teslimiyet gibi bir tutumumuz olamayacağından tüm imkan ve fırsatlarla, en hızlı, en örgütlü ve en enerjik biçimde hazırlanmamız gerekiyor. Bu hazırlığın çok önemli parçalarından biri de Erdoğan’ın savaşa sürmeye hazırladığı, ama son referandumda da gördüğümüz gibi iktidardan kopabilecek yoksulları ondan ayrıştırmak, tarafsızlaştırmak ve hatta kazanmak olmalıdır.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Adınızı buraya yazınız