Çağın direnişinin 43. Gününde Avrupa Efrîn için ayaktaydı

1468

İsviçre; Zürih şehrinde Efrîn için yapılan yürüyüşte“direneceğiz ve kazanacağız” mesajı verildi.

Yoğun kar yağışına ve hava sıcaklıklarının eksilerin altında olmasına rağmen binlerce kişi Zürih’te toplanarak, Türk Devleti’nin Efrîn’e yönelik işgal girişimini protesto etti.

AKP hükümeti ve ona bağlı çetelerin 20 Ocak’tan itibaren Efrîn’e dönük başlattığı işgal saldırılarına karşı İsviçre’de yaşayan Kürdistanlı ve dostları eylemdeydi. Günlerdir İsviçre’nin birçok kentinde eylem yapan Kürdistanlılar, Zürih kentinde bir araya geldi. Kitle şehir merkezindeki yürüyüşün ardından Helvetia meydanında miting düzenledi.

Efrîn Gençlik Platformu öncülüğünde yapılan yürüyüşte, Türk Devleti’nin Efrîn’de yaptığı sivil katliama dikkat çeken fotoğrafları taşındı. Yürüyüşte sık sık “Her yer Efrîn, her direniş”, “İşgalci Türkiye”, “Katil Erdoğan” sloganlarını attı.

Efrîn’de ölümsüzleşen TKEP/LENİNİST savaşçısı Sinan Ateş anısına TKEP/LENİNİST adına yapılan konuşmada; “Tekelci sermaye ve onun Faşist devletinin içeride ve dışarıda bir çöküş içerisinde olduğu bu çöküşü yavaşlatmak için Kürdistan da imha ve katliamlar yaptığını bunların devamı olarak ta Afrine saldırdığı vurgulandı. Konuşmanın devamında 9 şubatta Afrinde toprağa düşen Sinan Ateş yoldaşımız ve ölümsüzeşen devrim savaşçılarının bayrağı bizlere devrettiği, Faşist devletin en güçsüz ve zayıf olduğu bu dönemde yıkılması, Halk iktidarının kurulması, Ulusların kendi kaderini tayin hakkının koşulsuz şartsız kabul edilmesi için şanlı kızıl baygrağın burjuvazinin burçlarına dikilmesi gerektiği söylenerek ,ŞİMDİ DEVRİM ZAMAN’ı” sözleriyle konuşma sonlandırıldı.

İsviçreli sol-sosyalist ve anarşist çevrelerinde destek verdiği yürüyüşün en önünde Kürt kadınları ve gençler yürürken, hep bir ağızdan sık sık işgalci Türk devleti aleyhine atılan sloganlar Zürih caddelerinde yankılandı.

DİRENECEĞİZ VE KAZANACAĞIZ’

Yürüyüşün ardından yapılan mitingde, Efrîn yapılan açıklamada Türk Devleti’nin Efrîn’de yaptığı sivil katliamlara dikkat çekilerek, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’de aldığı 30 günlük ateşkes kararına rağmen Türkiye’nin hala Efrîn’i işgal etmesini kınadı.

Yapılan açıklamada Kürdistanlılar ve dostlarının alanlarda olmaya devam edeceği ifade edilerek, “Direneceğiz ve kazanacağız” mesajı verildi.

PARİS; Fransa’nın başkenti Paris’te Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırılarını protesto etmek için yürüyüş yaptı.

Paris Efrîn’i Sahiplenme Platfomu öncülüğünde yapılan yürüyüş öncesi binlerce kişi, Republiqe Meydanı’nda toplanarak ‘Katil diktatör, Erdoğan destekçisi Avrupa’ sloganlarını attı.

‘Türkiye Efrîn’i bombalıyor, dünya izliyor’, ‘Efrîn’i savunmak kadın devrimini savunmaktır’ pankartları ile yürüyüşe geçen kitle, ‘Bijî berxwedana Efrîne, ‘Öcalan’a özgürlük’ sloganlarını attı. Türk devletinin Efrîn’de sivillere yönelik saldırılarını anlatan bildirilerin dağıtıldığı yürüyüşe çevredeki Fransızlar yoğun ilgi gösterdi.

Chatlet Meydanı’nda da miting yapılarak, Avrupa ülkelerine tutum alma çağrısında bulunuldu.

Eylemde Rojava devriminin kadın devrimi olduğunun altı çizilerek, 8 Mart’ta Efrîn direnişi ruhuyla alanlarda olunması çağrısı yapıldı.

Avusturya; Graz kentinde yaşayan Kürdistanlılar, Hauptplatz’da Türk devletinin Efrîn’e saldırılarını mitingle protesto etti.

Eylemde yapılan konuşmalarda, Türk ordusunun DAİŞ iş birliği ile Efrîn’e işgalci saldırılar düzenlediğine dikkat çekilerek, sivillerin katledildiği belirtildi. Efrîn’de eşsiz bir direniş gösterildiğine de vurgu yapılan mitingde, alanlarda direnişin desteklenmesi gerektiği kaydedildi.

Danimarka; Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da, ‘Her yer Efrîn, her yer direniş’ şiarıyla merkezi miting düzenlendi. DKTM ve Sêvê Kadın Meclisi öncülüğündeki eyleme yüzlerce Kürdistanlı katıldı. Eylemde, Danimarka hükûmetine, Türk devletinin insanlık suçuna karşı sessizliğini bozma ve harekete geçme çağrısı yapıldı.

Mitingde söz alan Kırmızı-Yeşil Birlik Partisi Milletvekili Søren Søndergaard, BM’nin aldığı ateşkes kararının bütün Suriye’yi kapsadığını belirterek, Türk devletinin Efrîn için buna uymamasına tepki gösterdi.

Søndergaard, Rojava, Kobanê ve Efrîn’de mücadele eden YPJ/YPG devrimcilerinin verdikleri insanlık mücadelesini selamladığını belirtti.

Efrîn Platformu adına söz alan PYD, Partiye Pesveru ve Partiye Yekitiye Kurden Suri temsilcileri de, Efrîn direnişinin her alanda hissedilmesi gerektiğini söylediler.

Miting ‘Bijî Serok Apo’, ‘Bijî berxwedana Efrînê’, ‘Bijî YPG/YPJ’ sloganlarıyla sonlandırıldı.

Berlin; Efrîn sahip çıkmak için bugün Berlin’de kitlesel bir gösteri gerçekleşti. Değişik halklardan 20 binden fazla kişinin katıldığı yürüyüş ve mitingde polisin yasağına rağmen

yüzlerce Öcalan posteri açıldı.

Almanya’da bilim insanları, sanatçılar, hukukçular, parti/sendika temsilcilerinin bir araya gelerek kurduğu Efrin’de Demokrasi ve Barış İttifakı’nın çağrısıyla bugün başkent Berlin’de binlerce kişi kitlesel bir gösteride bir araya geldi.

Almanya’nın birçok kentinden katılımın olduğu gösteride Alman devletine “Türk devletiyle işbirliğine son ver” çağrısı yapıldı. Birçok Alman siyasi parti, sendika ve anti-faşist grubun destek verdiği kitlesel yürüyüş Berlin’in kent merkezinde gerçekleşti.

Alexenderplatz meydanından “Brandenburg Tor” meydanına kadar süren yürüyüş boyunca döviz, pankart ve sloganlarla Türk devletinin Efrîn’de işlediği insanlık suçlarına dikkat çekildi. “Alman panzerleri Efrîn’den çık” ve “Bijî berxwedana Efrînê” (Yaşasın Efrîn direnişi) sloganlarının damgasını vurduğu.

Yürüyüş korteji federal meclise ait binaların önünden geçerek Berlin’in tarihi mekanı Brandenburg Tor (Brandenburg Kapısı) meydanına ulaştı. Polisin yarattığı gerginlik sonucu yürüyüşçülerin bir kısmı gecikmeli olarak meydana ulaştı.

Dev YPJ bayrağının açıldı meydandaki miting ise başta Efrîn olmak üzere, insanlık mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Mitingde başında konuşmalarda ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecride dikkat çekilerek “Efrîn direnişi aynı zamanda İmralı direnişidir” görüşü dile getirildi.

Mitingin hemen başlamasından sonra ise Alman polisinin yasaklarına rağmen yüzlerce Öcalan posteri açıldı. Polisin “Çok Öcalan posteri var, bazılarını indirin” çağrıları karşısında “Öcalan’ın posterlerini yasaklayabilirsiniz, ama fikirlerinin yayılmasını engelleyemezsin, bugün Efrîn Öcalan’ın fikirleri sayesinde direniyor” denildi.

Mitinde daha sonra insan hakları kuruluşu Medico international temsilcisi Efrîn’de yaşanan vahşete ve Almanya’nın sessizliğine ilişkin bir konuşma yaptı. Yürüyüşte yer alan Sol Partili parlamenterler de mitingde sahneye çıkarak, Merkel hükümetine “Artık yeter, Erdoğan rejimiyle işbirliğini sona erdir” çağrısı yaptılar.

Alman polisinin Kürt sembollerine karşı sergilediği tahammülsüzlüğe dikkat çeken Berlin Protestan Kilisesi temsilcisi Daniela Michick de İçişleri Bakanı’na “Kürtler terörist değil, yasaklarınızdan vazgeçin” şeklinde çağrında bulundu.

MÜSLİM ALKIŞLARLA KARŞILANDI

Mitingde daha sonra TEV-DEM Dış ilişkiler komitesi üyesi Salih Müslim sahneye çıkarak kısa bir konuşma yaptı. Müslim’in sahneye çağrılması sırasında kitlenin alkışlarla sevgi gösterisinde bulunması dikkat çekti. Müslim, Efrîn ve Rojava direnişini hiçbir gücün engellemeyeceğini belirterek, Alman devletinin Türkiye’ye silah desteğinin son bulmasını istedi.

Efrîn’in 43. gündür Türk devletinin yoğun saldırıları karşısında direndiğini belirten Müslim “DAİŞ Kobanê’ye saldırdığında Erdoğan’a Kobanê düşmeyecek dedik, Kobanê düşmedi. Şimdi de ona Efrîn düşmeyecek diyoruz ve Efrîn düşmeyecek. Efrîn Erdoğan’ın, sultanın sonu olacak. Zafer bizim olacak, şimdi bütün dünya Efrîn’e sahip çıkıyor, çünkü biz Efrîn’de insanlığı koruyoruz” şeklinde konuştu.

Müslim, İngilizce yaptığı konuşmada ise gösteriye katılan ve Efrîn direnişine destek veren herkese teşekkür etti. Sol Parti’nin başkan yardımcılarından Tobias Pflüger de PKK yasağının derhal kaldırılmasını talep etti. Alman polisinin Kürtlere yönelik baskılarının sona ermesi için Sol Parti olarak hem federal mecliste ve hem de dışarıda mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen Pflüger “Efrîn’e yönelik saldırı son bulana kadar meydanlarda olacağız” dedi.

Daha sonra gösteriye destek veren grupların temsilcileri ve sanatçılar sahne çıktı. Miting sanatçı Cewad Merwani’nin sahne almasıyla sona erdi.

İsveç’in başkenti Stockholm’de Türk devletinin Efrîn’e dönük işgalci saldırıları protesto edildi.

Norra Bantorget Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi, ellerinde “Efrîn yalnız değildir”, “Efrîn’de soykırımını durdurun” yazılı pankartlar, Türk devleti ve DAİŞ artığı çetelerin Efrîn’de sivillere yönelik yaptığı katliamları gösteren fotoğrafları taşıyarak yürüyüşe geçti.

Kortejin en önünde giden araca yerleştirilen hoparlörlerden Efrîn’e yapılan saldırıları teşhir eden, Türk devletini kınayan konuşmalar yapıldı.

‘TÜRK DEVLETİ EFRÎN’DEN DEFOL!’

“Terörist Erdoğan”, “Türk devleti Efrîn’den defol”, “Efrîn kanıyor, dış dünya suskun”, “Bijî Serok Apo” ” Efrîn’e saldırıları durdurun”, ”Bijî berxwadane  Efrîne”, ”Türk ordusu Rojava’dan defol”,  “Katil, faşist Erdoğan” ve“Biji berxwadane  YPG/YPJ” sloganlarının atıldığı eylemde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın dev bir posteri taşındı.

Norrmalmstorg Meydanı’nda İsveç NCDK Başkanı Hamit Biten’in konuşmasından sonra Rojava Komiteleri’nden Erik Tonk, Türk devletinin Suriye’nin en barışçıl bölgesine saldırdığına dikkat çekerek “Kobanê’de daha önce DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratan YPG/YPJ şimdi demokratik federasyonu Türk devleti ve çetelere karşı kahramanca savunuyor” dedi.

3 Mart 2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Adınızı buraya yazınız