MLKP savaşçıları Ruhat Aşkara, Erdal Demirhan ve Sedat Akyüz Afrin’de ölümsüzleşti

2327

AKP-MHP Faşizminin Efrin’e yönelik işgal saldırılarında 3 komünist savaşçı yaşamını yitirdi. Efrin direnişinde yer alan MLKP savaşçıları Ruhat Aşkara, Erdal Demirhan ve Sedat Akyüz farklı tarihlerde hayatını kaybetti.

Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) Rojava, yaptığı yazılı açıklamada, “Efrin onur ve özgürlük için, canbedeli bir mücadele ile faşist sömürgeci Türk devletine ve onun kanlı çetelerine karşı günlerdir direniyor. Efrin, NATO’nun ikinci büyük ordusuna karşı tarih yazıyor. QSD, YPG-YPJ, MLKP ve Türkiyeli enternasyonalist devrimci güçler, omuz omuza bu alçakça saldırıya karşı onurun ve özgürlüğün bayrağını yükseltiyor” dedi.

“Şehitlerimiz yolumuzu aydınlatıyor ve son sözü onlar söylüyor: Efrin Geçilmez, Rojava Devrimi Yenilmez!” başlıklı açıklamasında, “Günlerdir yüksek savaş tekniğine dayalı, korkakça ve alçakça saldırılarla girmeye çalıştıkları Rojava topraklarında, devrimi savunan savaşçıların ve Efrin halklarının kahramanca direnişleriyle karşılanıyorlar” diyen MLKP/Rojava, Erdoğan ve çetelerinin Efrin’de sivilleri, çocukları katlettiğini, uçak ve toplarla Efrin ve köylerini harabeye çevirdiğini kaydetti.

MLKP/Rojava, “IŞİD’den beter bir saldırganlıkla yürüttükleri bu katliamcı terörün karşısında Efrin halkları ve devrimin savunma güçleri “çağın direnişi” tanımını hak eden bir kararlılıkla direniyor, savaşıyorlar. Tek bir cephede bile, faşist işgal güçlerine aman vermiyor, işgalcilere karşı onuru ve umudu bayraklaştırıyorlar” dedi.

‘ŞEHİTLER EN ÖNDE YÜRÜYENLERİMİZDİR’
Savaşçıların Efrin’i ve Rojava devrimini savunmak için “Efrin geçilmez” diyerek ölümün üstüne yürüdüğünü ve faşist Türk ordusuna ve çetelerine ağır darbeler vurduğunu ifade eden MLKP/Rojava, “Faşist işgale karşı siper yoldaşlarıyla birlikte en önde yürüyen savaşçılarımız, kahramanca ve geride kalan herkese onur verecek bir duruşla ölümü yeniyor, ölümsüzlük bayrağını dalgalandırıyorlar. Başından itibaren Efrin direnişi içinde yer alan parti savaşçılarımızdan Ruhat Aşkara, Erdal Demirhan ve Sedat Akyüz farklı tarihlerde ölümsüzlük bayrağını dalgalandırdılar. Faşist işgalciler, Efrin direniş kahramanlarını ancak obüsler ve uçaklarla durdurabildiler” dedi.

İçerisinde şehitlerin de bulunduğu birliklerinin direniş siperlerinde en önde dövüştüğünü aktaran MLKP/Rojava, ekledi: “Şehitlerimizin yanı sıra çok sayıda yaralımız da bulundukları siperlerden tek bir geri adım atmadan, yaralarını sarıp dövüşmeye devam ettiler.”

Açıklamada, şöyle denildi: “Cinderese, Raco ve Badina cephelerinde düşmana ağır kayıplar verdiren birimlerde ve mevzilerde yer alan savaşçılarımız Kudê, Omera, Kevirê Ker, Dimilya, Dırbelet, Deva, Heci İskender, Akcele, Hamamê, Baflore, Til Slore, Ebu Kaebo, Heciler, Hemilka ve Kefer Sefre köylerinde eylemler gerçekleştirmiş ve direniş siperlerinde konumlanmıştır. Sadece Cindirese alanında toplamda 11 askeri araç, 2 motor güçlerimizin de içinde yer aldığı birim tarafından darbelenmiş, 125 işgalci bu eylemlerde imha edilmiştir. Ölümsüz savaşçılarımız, Ruhat, Erdal ve Sedat yoldaşlarımızın yer aldığı cephelerde de işgalcilere ağır kayıplar verdirilmiş, çok sayıda ölü ve yaralısıyla düşman kaçmak zorunda bırakılmıştır. Bu süreçte parti güçlerimizle hareket eden enternasyonalist savaşçılardan İzlandalı Haukur Hilmarsson şehit düşmüş, bir başka enternasyonalist yoldaşımız da ağır yaralanmıştır.

“Aynı direnişte yer alan BÖG, TKEP/L, MLSPB ve enternasyonalist siper yoldaşlarımızın da bu süreçte şehit ve yaralıları olmuş, ateşten kavgamız şehitlerimizle büyümüştür. QSD, YPG, YPJ ve Asayiş güçlerinin yanı sıra, kendi onurunu, özgürlüğünü ve toprağını savunan emekçiler tarafından kurulan direniş barikatlarında ‘Çağın Direnişi’yle faşist işgale geçit verilmemiştir.”

Açıklamada, “3-5 günde Afrin hayali görenlere Efrin direnişçileri 50’li günlerde, görkemli cevaplar vermeye devam etmektedir” denildi, Efrin, Rojava ve Kuzey Suriye halklarının bombardıman altında topraklarını koruduğu, Efrin’in tarih yazdığı kaydedildi.

FEDA BÖLÜĞÜNÜN GÜLEN YÜZÜ: TİRÊJ ALÎŞÊR
Açıklamada, yaşamını yitiren savaşçıların sicil bilgileri ile mücadele tarihlerine ilişkin de bilgi verildi.

Rojava’da aldığı isimle Tirêj Alîşêr, Ruhat Aşkara için “feda bölüğümüzün gülen yüzü” diyen MLKP/Rojava, şu bilgileri aktardı: “Bu tarih yazımında, en önde yürüyenlerimizden biri Tirêj Alîşêr (Ruhat Aşkara) yoldaşımızdır. 27 Ocak 2018 tarihinde, Reco’daki Kevirê Ker tepesinde faşist Türk devleti ile savaşırken ölümsüzleşen Tirêj yoldaşımız, başından itibaren Efrin direnişinde yer alıyordu. Bulunduğu birlikte tim komutanlığı yapan Tirêj yoldaşımız, şehit düştüğü çatışmada el bombası mesafesinde düşmana hücum etmiş, o ve beraberindeki siper yoldaşları, çete sürüsünü ölü ve yaralılarını arkalarında bırakarak alandan kaçmak zorunda bırakmıştır. Faşist düşman onları ancak top atışlarıyla durdurabilmiştir. Onların alandaki cenazelerini getirmeye çalışan iki siper yoldaşımız şehit düşmüş, birlik komutanımız ise yaralanmıştır.

“Gezi direnişinin isyancı gençlerinden biri olan Ruhat (Tirêj) yoldaşımız, faşizme karşı silahlı mücadelenin kaçınılmazlığını kavrayarak, yüzünü partimize ve onun özgür alanlarına dönen coşkulu bir savaşçıydı. O, gerek Türkiye’deyken gerekse eğitim için geldiği özgür alanlarda bir MLKP/FESK gerillası olma düşünü her fırsatta dile getirdi ve bu nitelikte bir savaşçı olmak için çok çalıştı. Emek, irade ve güçlü bir katılımla bu düşünü gerçek kılmayı başardı. Faşist Türk devleti ve çetelerinin işgal saldırısına karşı yoldaşlarıyla birlikte büyük bir direniş savaşının öncülerinden oldu. Yaşamı da tıpkı gülüşü gibi aydınlık ve içtendi. Dilediği gibi faşist sömürgecilikle silah elde savaşırken, ölümsüzleşti.”

DAĞLARIN GÖRKEMLİ YOLUNDA, ÖZGÜR AVARONİ
Özgür Avaroni parti isimli Erdal Demirhan’ın ise 39 yıllık ömrünün son 24 yılını partili geçirdiği belirtildi. Açıklamada, “Partimizin çeşitli kademelerinde görevler yapan, devrim ve sosyalizm için emek veren bir yoldaşımızdı. Tutsaklıklar gördü, işkencelerden geçti. Direnme çizgisinin temsilcilerinden oldu. İnsana özgü tüm süreçlere, başarılara, yetmezliklere, umuda, coşkuya, kendini yeniden inşaya bir şekilde tanıklık etti. O bütün bu süreçlerde duygularını ve aklını partisiyle birleştirmeyi esas aldı. Nitekim, kendi devrimciliğini güçlendirmek ve yenilenmek için yüzünü özgür alanlara çevirdiğinde, kafası net, pratiği her geçen gün daha ileriye doğruydu” denildi.

Açıklamada, Demirhan’ın şu sözleri aktarıldı: “Sınıf mücadelesinin girdiği keskin ve sert sürece eskisi gibi konumlanarak yanıt olamayız. Bugün devrim her zamankinden çok daha yakın. Devrimci durum koşulları ve bunun içindeki saray darbesine karşı mücadele buna uygun konumlanma ve örgütlenme ihtiyacını ortaya koyuyor. Bunu kim yapacak? İşte her devrimci birey bu açıdan da kendi bireysel duruşuyla hesaplaşıp ileri atılırsa ancak bu başarılabilir. Kişi olarak buna uygun davranmaya kendimden başlamalıyım. Yapılamayan, başarılamayan birçok şey sayılabilir. Ama yapacak ve başaracak olanda biziz-benim. Tam da burada Berçem ve Ekin yoldaşların şehadetleri yol göstericidir. Canfeda direnişleriyle faşizmden hesap sorma kararlılıklarından, devrimi örgütleme inançları ve iradelerinden güç alıyorum. Cizre’de, Nusaybin’de, Sur’da, Silopi’de Kürt halkının kahramanca direnişleri; Mehmet Tunç’ların “Biz diz çökmedik siz de diz çökmeyin. Halkımız bizi unutmayın” diyerek ölümün üstüne yürüyen fedaice duruşlarıdır öfkemi harlayan. Gezi’de isyan eden halkların ve şehitlerin faşizme karşı özgürlük çığlığı sarıyor tüm bedenimi. Rojava’da, Dersim’de şehit düşen yoldaşların izlerinden yürüyorum. Suruç’ta şehit düşen yoldaşların, Ankara’da katledilen halklarımızın, emekçilerin hesabını sormak boynumun borcu olsun. Binlerce kez and olsun ki onların özlemlerini, değerlerini, inanç ve ideallerini, devrim düşlerini gerçekleştirmek için canfeda bir çizgide savaşacağım. Adanmış devrimcilik çizgisinde profesyonel bir devrimci olarak mücadelemi sürdüreceğim.”

Açıklamada, devamla şu ifadeler yer aldı: “Özgür yoldaşımız tam da dediği gibi yaptı. Özgür alanlardan Efrin’e uzanan yolculuğunda, gün be gün bu çizgiyi kendinde geliştirdi, büyüttü. Başından itibaren, dağ siperlerinde, yoksul köy evlerinde, zeytin ağaçlarının altında direnişin ve mücadelenin öncülerinden biriyken, 2 Mart günü, Zeynel Seyid Rıza yoldaşıyla birlikte uçak bombardımanı sonucu ölümsüzleşti.”

SEYİD RIZALARIN İZİNDE, SEDAT AKYÜZ
MLKP/Rojava’nın açıklamasına göre Zeynel Seyid Rıza parti isimli Sedat Akyüz, 1972 Antep doğumlu, Alevi bir aileye mensuptu. Açıklamada, şu bilgiler aktarıldı: “Antep’te uzun süre antifaşist demokratik mücadelelerin içinde yer alan bir parti emekçisiydi. Kürdistan’da kent savaşlarının başladığı dönemlerde özgür alanlara geldiğinde, ‘devrimci olarak hayatımda sıçramalar yapmak istiyorum’ demiş, bu nedenle genç savaşçılarımızla birlikte askeri eğitimlerden geçmişti. Cizire kantonunda politik islamcı faşist IŞİD çetelerine karşı yürüttüğümüz savaşlara katılmış, Siluk ve sonrasındaki hamlelerde yerini almıştı. Devrimci değerlere bağlı olmaları en büyük dileği olan iki çocuğunu ve eşini ardında bıraktığında, ‘bu kavgam aynı zamanda onların da özgür ve eşit yaşaması içindir’ diyordu. Efrin direnişine katılmak için gönüllü olduğunda, bu talebini ‘Rojava devrimini şimdi korumanın ve büyütmenin ağır ve zorlu süreçlerindeyiz. Bu bilinçle ve bu sorumlulukla, faşist TC devletine karşı en ön cephede savaşmak benim için onurdur, mutluluktur’ sözleriyle vurguluyordu. Efrin’e geçer geçmez cephelere koşan, bulunduğu mevzilerdekilere neşe kaynağı olan, güzel sesiyle Alevi deyişleriyle moralleri yükselten bir pratik ortaya koyan Zeynel yoldaşımız, yoğun obüs saldırılarında bir kez yaralandı. Yarasını sararak, görevlerini sürdürdü. 2 Mart günü, Özgür Avaroni ve bir grup YPG savaşçısıyla birlikte, faşist işgal sürülerini püskürttükten sonra, uçaktan atılan kazan bombasıyla ölümsüzlüğe yürüdü.”

EFRİN DİRENİŞİ BÜYÜK İNSANLIK DİRENİŞİDİR
“Efrin direnişi büyük insanlık direnişidir” diyen MLKP/Rojava, şöyle devam etti: “Bu direnişte ölümsüzleşen devrim kahramanlarını selamlıyor ve son sözü şehit Tirej’e bırakıyoruz: Şehit yoldaşlarımıza tekrar söz veriyoruz. Uğruna şehit düştükleri bu kavgayı Dersim’de, Amanos’ta, Karadeniz’de, Ege’de, İstanbul’da, İzmir’de, Amed’de ve bir çok yerde yükselteceğiz ve onlara layık bir şekilde dövüşerek onların yanına, ölümsüzler kervanına katılacağız. Şehitlere devrim sözümüz var!

Onların sözü sözümüz, düşleri ve anıları rehberimizdir.
Ruhat, Erdal ve Sedat Yoldaşlar Ölümsüzdür!
Şehid Namirin!
Bijî Şoreşa Rojava Bijî Berxwedana Efrînê!”

MLKP/Rojava, Efrin şehitlerinin sicil bilgilerini de açıkladı:

Parti adı: Boran Özgür
Rojava’da kullandığı adı: Tîrêj Alîşêr
Adı soyadı: Ruhat Aşkara
Anne adı: Gulê
Baba adı: Mehmet
Doğum yeri: İstanbul-Gaziosmanpaşa
Doğum Tarihi: 20 Kasım 1996
Parti katılım tarihi: Ağustos 2013
Rojava’ya geliş tarihi: Temmuz 2015
Şehadet Tarihi: 27 Ocak 2018/ Efrin-Reco-Kevirê Ker Tepesi
***

Parti adı: Özgür Avaroni
Adı Soyadı: Erdal Demirhan
Anne Adı: Güller
Baba adı: İbrahim
Doğum yeri ve tarihi: 09 Eylül 1979/ Yozgat
Rojava’ya geliş tarihi: 14 Şubat 2016
Şehadet tarihi: 2 Mart 2018
***

Parti Adı: Zeynel Seyid Rıza
Adı soyadı: Sedat Akyüz
Anne adı: Fatma
Baba adı: Hüseyin
Doğum yeri: Antep
Doğum Tarihi: 22-08-1972
Rojava’ya geliş tarihi: 4 Kasım 2015
Şehadet tarihi: 2 Mart 2018

 

Kaynak: ETHA

CEVAP VER

Please enter your comment!
Adınızı buraya yazınız