Hasan Ali’nin (İbrahim Tufan Eroğluer) Ardından | Komün Gücü

1113

Hasan Ali yoldaş bundan 4 sene önce, siper yoldaşımız Destan Temmuz ile birlikte, Rakka cephesinde dövüşürken ölümsüzleşti. Hasan Ali, sadece ölümsüzlüğü ile değil hayattaki kararlı duruşu, yoldaşlık ilişkilerine yaklaşımı, siyasallaşmış bir kadro olması, kopuş çizgisini içselleştirerek bunu yaşamda-mücadelede gerçekçi kılması ve komünal karakteriyle, bizlerin bilinçlerinde bugün hala yaşamsallığını devam ettiriyor. Komünarlar olarak Hasan Ali’nin uğrunda ölüme yürüdüğü bu yolda, kesintisiz yürüyüşümüz halen devam ediyor.

Bugün Hasan Ali’yi anmak için önce onu anlamanın gerekli olduğunu düşünüyoruz. Ölümsüzlüğe yürümeden önce aldığı notlarında şöyle yazmıştı kendisi:

“Bugün komünar devrimcilerin savunduğu, uğruna savaştığı ve ölümsüzlerin ışığıyla büyüttüğü “komün gücü” ve “özgürlük gücü” devrimci hareketin yaşadığı tıkanmaya, statükoya bir reddiyedir. Komünarlar, yaşanan tıkanmanın, devrimci hareketin kireçlenmiş tarzı ve bilindik yönelimleri, rutinleşmiş ritüelleri ile aşılamayacağının bilinciyle tarihin bize dayattığı, önümüze gelen kader kavşağında, yeni bir kopuşun temsilcisi ve özneleridir. Tıpkı ‘71 devrimci kopuşu, Komutan Orhan Yılmazkaya’nın ‘71 devrimci kopuş çizgisini, tasfiye koşullarında yeniden dirilten ve büyüten kopuşu gibi komünarlar da böylesi bir kopuşun temsilcileridir. Her komünar, bu kavganın hem neferi hem de komutanıdır.”

Hasan Ali hem bir “nefer” hem de bir “komutan” olarak yürüdü ölümsüzlüğe. Bir “komünar devrimci” olarak kendi ölülerine yas tutmadı; onların kurgulamak için ölüme yürüdüğü “komün gücü” ve “özgürlük gücü” kavramlarına sıkı sıkıya tutunarak savaştı, kavga etti. Mevcut solu ve devrimciliğin kanıksanmış verili halini, reddetti. Bir kopuşun doğrudan “öznesi” oldu. Bugün bizler de, Hasan Ali’nin ardından, onun ardında bıraktıklarını sırtlayarak yaşamaktan onur duyuyoruz. Ve sizler ile Hasan Ali’nin ardında bıraktığı ve cephe hatlarında not defterine nakşettiği yazılarını, Hasan Ali’yi daha fazla anlamak için paylaşıyoruz:

Türkiye’nin “Normali” Nedir? – Tufan Eroğluer (Hasan Ali)

Komünizm, İnsanın Has Özüne Dönüşüdür-Tufan Eroğluer (Hasan Ali)

Mücadeleye Adanmış Bir Ömür: Talat Türkoğlu – İbrahim Tufan Eroğluer

Yeni Bir Kopuşun Temsilcisi ve Öznesi Olabilmek* – Tufan Eroğluer

CEVAP VER

Please enter your comment!
Adınızı buraya yazınız