Devrimi Yeşertecek Ceren Gülüşler – Mitka Babai

1611
ANF Images

Ter tere, kan kana örülür yoldaşlık. Ceren, bunu o yüzündeki otuz iki diş gülüşüyle yapardı. Yapardı… En çok o yaptı. Hata da yaptı. Ancak gerçekte hata olmaz. O, gerçekti!

Bu coğrafyanın devrime gebe her anında, hemen hemen tüm mevzilerin demir başı, kadın iradesiydi. Ankara’da öğrencilik yıllarında Kızılay’da, Mamak’ta hep faşist polis güruhunun önünde, yüzünde yazması bir kadın militan, kitleye öncülük ederdi. Elinde taşı, elinde molotovu devrimci cüretin adıydı. Kaç kadın yoldaşını bu devrim fikrine örgütledi…

Onun cüreti Akdeniz’den, bozkırlardan, İstanbul’dan taştı. Büyüyerek Rojava’ya ulaştı. Faşist devletin, onu adım adım ülkenin her bir karışında aradığı dönemlerde, o, partinin kuruluşunu ilan eden eylemini, biz tüm kadınların iradesini ve kararlılığını üstlenerek yaptı. Bombasını, kadın düşmanı, köleci anlayışın, faşist islamcı çetelerinin, karargâhına bıraktı. Bir kuş olup Rojava’ya süzüldü. Rojava’nın savunulması, yoldaşların eğitimi, devrim mücadelesinin büyüyerek Türkiye, hatta dünyanın başka noktalarına taşması için büyük emek verdi.

Enternasyonalist Özgürlük Taburu; enternasyonaller, farklı örgütlerden yoldaşlar… Farklılıklardan bir ahenk yaratmıştı. Selefi çeteler, kaç kez kuşatmıştı Rakka sınır boylarındaki o noktayı. Ceren, cansiperane tüm yoldaşlarının önündeydi. Yangınlardan çıktı. Kendini patlatan cihatçılarla burun buruna çatıştı. Aman vermedi düşmana. Noktamız dimdikti. “No pasaran” ismini noktaya kazıdığımız direniş ve mücadele zamanlarıydı. Yoldaşlığı en derinden yaşadığımız dönemlerdi.

Yoldaşlığın zedelendiği, parti kültürünün-tarihinin unutulmak, unutturulmak istendiği dönemler de yaşadık bu topraklarda. Yılgınlığın, kaçışın; devrimden, devrim fikrinden uzaklaşmanın baş gösterdiği dönemler… O bu dönemleri de sırtlandı. Günlerce yemedi, içmedi, uyumadı. Dışımızdaki düşmanın yanı sıra içimizdeki bizi geriye çeken sistem bulaşığı, grupçu dünyaya karşı bir şeyler yapmalıydık. Her şeyin berbat olmasına bir suçlu gerekiyorsa, ben olurum demekten de geri durmadı. Devrimin yükü ağırdı. Bir de en değerli yoldaşlarının ondan kaçması, günlerce konuşmaması onun ısrarcılığını hiç etkilemiyordu. Tüm suçlamalara, şımarıklıklara o engin bir tavır gösteriyordu.

Sabırla kapanan kapıları araladı. Bir kere değil hem de… Israrcılığı, yaşadıklarımızın ve yaşayacaklarımızın gerçek olmasına duyduğu inançtandı. Tüm o yansımalara rağmen, derinde bir dostluğun hep olduğunu düşünürdü. Onu hiç kaybetmeyecekmişçesine yaptığımız şımarıklıklar, kapı kapatmalar, bugün onu sonsuza dek yaşatmak pahasına onun ısrarcılığını, enginliğini, hatalardan ders çıkarmasını ve en çok da kadın bilincini, yoldaşlığı çok derinden ve sağlam örmeyi gerektirir. Faşizmin kuşatmasını daralttığı bugünlerde, ancak onunla yürüdüğünü, devrimciliğini onunla tazelediğini düşünenler ileri fırlayacaktır.

Bir yazısında, kalanlar gidenlerin ardından şiir yazar diye yazmıştı. Şimdi bu erken ve görkemli gidişi hangi şiir, hangi satır, hangi kelam anlatabilir. Sen gözyaşlarına sığamayan küçücük bedenin ve elinde bombanla kadir kıymet bilmenin, direnişin, kadın mücadelesinin, devrimci rotanın ve umudun adısın. Yarım kalmış bomban, faşizmin tüm kalelerini imha etmek üzere tüm kadın yoldaşların tarafından devralındı.

Devrimci gülümsemeliydi, yüzünde güneşler doğmalıydı. Tıpkı Ceren gibi…Yattığın topraklarda fesleğenler, dalında özgürce büyüyene dek, mücadelemiz sürecek. Tüm yeryüzü kadınları özgürleşinceye dek, senin dediğin gibi tüm kalbi kırılmışların hesabı sorulana dek, faşist kuşatma dağılana ve özgür alanlar büyüyene dek tüm kadınlar en önde savaşacak!

Kadınların kuruculuğuna ve yaratıcılığına olan inancın, bu coğrafyanın her karışına işlenecek!

Sınıf çelişkisine karşı verdiğin cevabın netliğiyle, o beyaz önlüğü kapitalist sistem sahalarında bırakıp proletaryadan yana saf tutman kadar nettir mücadelemiz!

 

Ceren gülümsüyor, mücadele sürüyor!

Faşizme karşı kadınlar Ceren’leşiyor!

Fesleğen kokularıyla Ege’de bir devrim sürgün veriyor!

Mitka Babai

CEVAP VER

Please enter your comment!
Adınızı buraya yazınız